Hoor jij jouw kind zeggen:
- ‘Ik heb buikpijn en ik ben zo moe.’
- ‘Ik wil niet meer naar school.’
- ‘Ik ben zo druk in mijn hoofd.’
- ‘Ik weet het niet. Het maakt me niets uit.’
- ‘Ik durf niet te gaan, want ik ken daar nog niemand.’
Wat is het frustrerend als je ziet dat jouw kind niet lekker in zijn/haar vel zit, als je merkt dat hij of zij het even niet meer weet. Dat jouw kind regelmatig huilend thuiskomt of gedrag vertoont dat helemaal niet bij hem of haar past. Je wilt niets liever dan jouw kind helpen en je hebt al van alles geprobeerd maar niets lijkt te werken. Ook jij weet het even niet meer. Hoe pak je dit aan?
Kinderen al van jongs af aan helpen ontdekken hoe zij hun mannetje/vrouwtje staan, daar word ik blij van. Veel kinderen, maar ook volwassenen, hebben moeite om in deze hectische maatschappij hun draai te vinden. Ik heb dat als ervaringsdeskundige zelf keihard ervaren en ben daardoor meer dan 1,5 jaar uit de running geweest. Ik vertel je er graag meer over op de over mij pagina. Ik weet nu gelukkig hoe dit anders kan.
Een pony als coach
Pony’s reageren heel eerlijk op de lichaamstaal en emoties van een mens. Heeft jouw kind weinig zelfvertrouwen? Je zult zien dat de pony niet precies doet wat jouw kind van hem vraagt. Vindt jouw kind het lastig om te vertellen wat er in hem/haar omgaat? Een pony luistert altijd en moedigt jouw kind aan om verder te vertellen door bijvoorbeeld zachtjes met zijn neus tegen jouw kind aan te duwen. Verandert jouw kind iets in houding of gedrag? De pony verandert mee.
In de praktijk
Jouw kind voert samen met een pony simpele oefeningen uit. De pony reageert op de manier waarop jouw kind dit aanpakt. Deze feedback leg ik uit aan jouw kind, zodat hij of zij begrijpt waarom de pony zich zo gedraagt. Op een speelse manier en lekker in de buitenlucht gaan we op onderzoek uit, oefenen we hoe het ook anders kan en wat voor effect dit heeft op jouw kind. We bespreken ook hoe jouw kind het geleerde straks kan toepassen in het dagelijks leven. Kijk er niet raar van op als je al na 1 sessie verschil ziet!
O ja: iedereen blijft met beide benen op de grond, want er wordt niet op een pony gereden.
Wetenschappelijk bewijs
Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen in contact met dieren (pony’s), veiligheid en vertrouwen ervaren. Een pony (ver-)oordeelt niet en accepteert jouw kind precies zoals hij of zij is.
Het omgaan met een pony geeft jouw kind veel zelfvertrouwen. Door het aanraken en knuffelen van een pony wordt er een ‘positief’ stofje aangemaakt in de hersenen (oxytocine), waardoor jouw kind voor even zijn/haar zorgen vergeet.
Resultaat op de lange termijn
Jij als ouder bent er verantwoordelijk voor om je kind op te voeden en klaar te stomen voor de rest van zijn of haar leven en dat is een zware taak. Geef jouw kind nu al die stevige basis mee waar hij of zij een leven lang plezier van heeft: dat jouw kind op zichzelf mag vertrouwen, zichzelf gaat begrijpen, voor zichzelf op mag komen en zich in (bijna) elke situatie kan redden.
Zit jouw kind op de basisschool? Met een stevige basis komt hij of zij makkelijker de puberteit door. Zit jouw kind op de middelbare school? Met een stevige basis kan hij of zij het volwassen leven beter aan.
Ze zeggen niet voor niets: ‘Jong geleerd, is oud gedaan.’